Circumstance

With an increasing patronage, the owner of a service station on a busy major highway was limited by the prevention of large vehicles such as B-doubles using the service station due to existing constraints. These constraints were: the locations of the entry & exits into the premises (compromised sight lines), inadequate deceleration lane lengths and minimal internal circulation/ turning circles within the property.

seeed was engaged to investigate possible alternative solutions to an existing costly proposal which required the relocation of existing major infrastructure services.

Seeed’s Response

The framework which seeed developed involved: the undertaking of a feasibility study which involved the survey of existing conditions; traffic monitoring studies; consultation with the local council, which facilitated direct liaison with Road Traffic Authority (RTA) and the application of standard vehicle templates. Critical elements which were identified include: major optic fibre trunk; local and high voltage power poles; existing complex physical ‘onsite’ nature of the roads and intersections; gradual vertical hill with a concave curve plan of highway which limited sight distances and existing intersecting roads and service lanes.

Seeed was able to successfully provide the client with a designed solution proposal which satisfied:

  • strict requirements of the RTA (due to the road being a state highway);
  • local council requirement regarding internal circulation and planning (visual and noise items) and
  • eliminating any need for the relocation of the existing infrastructure services.

The design solution was presented in a clear and concise drawing format, which provided the client with the ownership to procure the project through liaisons with the relevant authorities.

 

Tagged with →  
Share →
Buffer